Klanten beoordelen ons met een 8.4

Zo gooi je je werphengel uit!

Wanneer je gaat vissen, maak je gebruik van een vaste hengel of werphengel. De werphengel wordt bij de meeste visserijen gebruikt. Maar hoe gooi je een werphengel eigenlijk uit? Wij leggen het uit aan de hand van een stappenplan. 

De werphengel

Werphengels hebben een lengte tussen de 1,80 meter en 3 meter. Ze worden voor bijna iedere visserij gebruikt, met uitzondering van vissen op witvis met een dobber. Doordat het draad door de oogjes van de hengel loopt, kun je met een werphengel ver uitgooien.

Hoe gooi ik met een werphengel?

Aan de hand van de onderstaande stappen leggen wij uit hoe je een werphengel uitgooit.

 1.      Haak de lijn achter je vinger, ter hoogte van de molenspoel.
 2.      Klap de beugel van de hengel omhoog zodat de lijn vrij van de spoel kan lopen.
 3.      Breng de hengel naar achteren en zwaai deze in één soepele beweging naar voren, zodat deze recht voor je in het water terecht komt. Wanneer de hengel op 2/3 van de zwaaibeweging is, laat je de lijn los.
 4.      Klap de beugel weer dicht als het aas het water raakt.
 5.      Wil je de lijn binnenhalen? Draai aan de slinger van de molen zodat de beugel terug klapt en de lijn niet meer van de molen kan lopen.

Optuigen van de hengel

Voordat je een hengel gaat uitgooien, moet deze natuurlijk ook worden opgetuigd. Dit doe je aan de hand van de volgende stappen:

 1.      Zet de hengel goed in elkaar en bevestig de werpmolen. Laat de nylon draad door alle ogen gaan en neem een extra stuk visdraad mee.
 2.      Plaats de nylon draad voor ongeveer 10 cm door één van de oogjes van de tros met rubber stuitjes. Schuif vervolgens een rubber stuitje omhoog op de lijn.
 3.      Plaats de lijn onder de ogen van de dobber, begin hierbij aan de bovenkant.
 4.      Plaats eventueel loodjes op de lijn onder de dobber. Dit doe je afhankelijk van het gewicht van de dobber.
 5.      Knoop het haakje aan het einde van de vislijn. Steek de lijn door het oogje van de haak en wikkel het uiteinde 5 á 6 keer om de draad.
 6.      Steek het uiteinde door het lusje boven het oogje van de haak. Hierbij ontstaat er een nieuwe lus, waar je het uiteinde van de draad weer doorheen haalt.
 7.      Maak de nylon draad nat en trek de lijn aan zodat de knoop strak boven het oog van de haak komt.

Op zoek naar een werphengel

Ben jij nog op zoek naar een professionele werphengel, dan ben je bij onze hengelsport webshop aan het juiste adres. Wij hebben een breed assortiment aan materialen voor de hengelsport, neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.