Klanten beoordelen ons met een 8.4

Beginnen met karpervissen? 6 tips & tricks

Ben jij nieuw in de wereld van het karpervissen? Dan heb je vast een heleboel vragen over de karper, de materialen die je gebruikt en het soort aas. In dit artikel geven wij tips & tricks voor de beginnende karpervisser.

1. Weet in welk water de karper zich bevindt  

Karpers bevinden zich voornamelijk in warm water. Deze temperaturen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden, het jaargetijde, de vorm en de diepte van het water. Ondiepe stilstaande of langzaam stromende wateren zijn perfect als je gaat beginnen met karpervissen. De meeste parkvijvers dienen als ideale zwemplek voor karpers.

2. Zorg voor de juiste materialen

Als beginnende karpervisser is het van belang dat je de juiste materialen aanschaft. Hoewel iedereen zijn eigen voorkeuren heeft, worden de volgende materialen over het algemeen gebruikt bij het karpervissen.

  •        Hengel met een lengte van 3,60 meter.
  •        Molen met formaat 6000, iets kleiner of groter volstaat ook.
  •        Lijn tussen 30/00 e en 43/00 e.. Deze wordt gespoeld op de molen.
  •        Schepnet met een grootte van 42 inch.
  •        Stuk vrij zwaar lood.

3. Gebruik het juiste aas

Wanneer je gaat vissen op karper, heb je als beginner de mogelijkheid uit veel verschillende soorten aas. Wij raden het aan om gebruik te maken van boilies. Deze worden namelijk speciaal afgestemd op de behoefte van de vis. Door boilies te gebruiken, vis je selectief op de wat grotere vissen.

4. Vis op het juiste tijdstip

De meeste vissen zijn vooral actief in de vroege ochtend en in de avonduren. Dit geldt ook voor de karper. Het spreekt dan ook voor zich dat je vangkansen het grootst zijn in de ochtend of in de avond. Wil je toch overdag vissen, accepteer dan dat je waarschijnlijk een stuk minder karper aan de haak slaat.

5. Zorg voor een goede haak

De haakpunt speelt een cruciale rol bij het vangen van karpervissen. Wanneer deze niet scherp genoeg is, zal deze moeizamer door de lip van de karper kunnen prikken. Dit geeft de karper tijd om te ontsnappen. Wees als beginnend karpervisser dan ook voorbereid door vlijmscherpe haken te kopen.

6. Houd een logboek bij

Als beginnend karpervisser doe je er goed aan om een uitgebreid logboek bij te houden van jouw visactiviteiten. In dit logboek kun je onder andere de weersomstandigheden, de montage van het aas, de gebruikte materialen en het aantal vangsten bijhouden. Op deze manier kun je voor jezelf een techniek ontwikkelen waarmee jij de meeste karpers binnenhaalt.

Materiaal aanschaffen

Onze hengelsport webshop heeft een ruim assortiment aan materiaal voor de beginnende karpervisser. Heb jij vragen of wil je graag persoonlijk advies ontvangen, neem dan contact met ons op.